Πρόληψη- Εμβολιασμός κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus – HPV)

Παθήσεις του τραχήλου της μήτρας
May 4, 2017
Η λοίμωξη από τον ιό HPV αφορά όλους
May 4, 2017

Πρόληψη- Εμβολιασμός κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus – HPV)

Γενικά

Τα εμβόλια κατά του ιού HPV είναι δυο και ονομάζονται Gardasil και Cervarix. Προστατεύουν από την μόλυνση κάποιων τύπων του ιού HPV που είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη κάποιων τύπων καρκίνου στο ανθρώπινο σώμα. Οι τύποι του ιού που αντιμετωπίζονται με τα εμβόλια είναι οι τύποι HPV-16 και HPV-18.  Αυτοί οι τύποι είναι υπεύθυνοι για το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας, το 80% των καρκίνων του πρωκτού, 60% των καρκίνων του κόλπου, 40% των καρκίνων του αιδοίου και σχεδόν όλων των καρκίνων του στοματοφάρυγγος που συνδέονται με την λοίμωξη από τον ιό HPV.

Από τα δύο εμβόλια μόνο το Gardasil προστατεύει επιπλέον από τους τύπους HPV-6 και HPV-11, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την εμφάνιση των κονδυλωμάτων σε γυναίκες και άνδρες σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%.

Τα δύο εμβόλια θεωρούνται ασφαλή και έχουν εγκριθεί στην χώρα μας να γίνονται σε θήλεα από την ηλικία των 12 μέχρι την ηλικία των 26 ετών αρκεί να μην έχουν έλθει σε επαφή με όλους τους τύπους του ιού που καλύπτονται από τα εμβόλια. Η πιθανότητα να έχει κάποιος προσβληθεί και από τους τέσσερεις τύπους του ιού που καλύπτονται από το εμβόλιο Gardasil είναι σχεδόν μηδενική.

Σε κάποιες χώρες όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, και η Αυστραλία, το εμβόλιο έχει εγκριθεί και για άρρενες επειδή είναι αποτελεσματικό όσο αφορά τα κονδυλώματα αλλά και διάφορους καρκίνους όπως αυτοί του πέους και του πρωκτού.

 

Αντενδείξεις και πρόληψη

Αντενδείκνυται η χορήγηση σε ασθενείς που έχουν υπερευαισθησία σε διάφορα συστατικά των εμβολίων. Δεν συνιστάται η χορήγηση του στην εγκυμοσύνη παρόλο που δεν έχει αποδειχθεί να δημιουργεί άμεσα κάποιο πρόβλημα. Ασθενείς δε που πάσχουν από κάποια πάθηση συνήθως πρέπει να αναβάλλουν τον εμβολιασμό μέχρι να επέλθει πλήρης ίαση (σε συνεννόηση με τον ιατρό τους).

 

Ασφάλεια

Έχουν γίνει σε περισσότερες από 100 χώρες που συμμετέχουν στον εμβολιασμό, περισσότεροι από 100.000.000 εμβολιασμοί. Όλες οι ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα είναι περίπου 22.000. Έχει γίνει εκτενής μελέτη των ανεπιθύμητων ενεργειών που έχουν αναφερθεί. Οι πιο συνήθεις είναι ήπιος πόνος, μικρό οίδημα, κνησμός στο σημείο που έγινε ο εμβολιασμός. Σπανιότερα μπορεί να παρατηρηθεί λιποθυμία, πονοκέφαλος, ναυτία, πυρετός. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συσχέτιση του εμβολίου με  θάνατο ή μόνιμες βλάβες.